Produkter   » Tekniker & Material » Satin

 

Vad är percale, egyptisk bomull, satin och siden?

 

På marknaden finns en uppsjö av olika material att välja mellan när ni ska göra

ert val av rätt bäddset för just ert behov. Vi på Vic & Vince vill försöka klargöra

helt kort om de vanligaste uttrycken som används kring textila material.

 

Satin

Satintyg är ett tätt vävt tyg av rayon, bomull eller siden.

Satinets blanka yta får man genom sk mercerisering. Detta görs på bomullsfibrer för att ge fibern ökad glans, styrka och för att förbättra färgupptagningsförmågan. Dessa egenskaper framkommer när fibern sväller permanent. 

Satin är dels namnet på en speciell bindningsform vid vävning,

dels namnet på de tyger som framställs med denna teknik.

Satintyger kan vävas med enkla mönster, i huvudsak olika slags ränder och prickar. Till mer avancerade mönster används jacquardavävning.

Satin började att användas i underkläder men har under senare tid börjat användas i tillverkningen av bl a sängkläder och gardiner.

Namnet satin (satäng) kommer av det arabiska namnet på den stora kinesiska hamnstaden Quanzhou, som av araberna kallades Zayton. Staden var under flera hundra år utgångspunkt för den kinesiska marina exporten av siden.

 

Vic & Vince använder alltid 100% extremt högkvalitativ långstaplig/långfibrig bomull

i sina bäddset för högsta komfort.

För att kunna framställa de material som Vic & Vince har i sina bäddprodukter

används långstaplig bomull vilket är förutsättningen för de finaste bomulls garner. 

För att kunna spinna de tunna trådar till tyg med upp till 700 trådar per kvadrat tum

som vi på Vic & Vince krävs den finaste långstapliga bomull. 

 

Satintyg av syntetfibrer

Satintyg av syntetfibrer

 

Satin är en typ av glansigt tyg som först tillverkades av silke i Kina. Under medeltiden infördes satin till Italien. Så småningom blev satinkläder mycket uppskattade i hela Europa på grund av sin höga glans och var ofta valet av kungligheter tack vare både känsla och glans.

Traditionella satin har en blank och en matt sida. De som syr måste vara säkra på att montera plagg på rätt sida för att visa upp glans och lyster. Tidigare gjordes satin uteslutande av siden men numera är satin gjort av polyester, acetat, nylon och rayon. Dessa material ger ett billigare sätt att uppnå blank yta som satin.

För att få lyster i satin används en speciell vävteknik. I vävnaden förs vissa garn till ytan i en process som kallas flytande och som tillåter en del av garnet att reflektera ljus vilket kommer att skina och glänsa. I vissa fall är det möjligt att uppnå denna effekt på båda sidor av ett tyg. Detta material är ofta mycket önskvärt eftersom det är mjukt mot huden men de tenderar att bli dyrare och särskilt om det sker med silke.

Det finns flera huvudtyper av satin, som kan variera i tjocklek, flexibilitet och vikt. Många material är backas också upp med satin.
Duschess satin används främst i klänningstyger och är ett vanligt val för brudklänningar. Det är en ganska stel satin med en tung vikt och är bara blank på ena sidan.

Satin Faconne eller satin Jacquarda är en typ av satin med mönster invävda. Satin Jacquarda finns i olika vikter och kvaliteter men tenderar att vara ett lösare och mer flexibelt tyg än Duschess satin.

Slipper satin används ofta för skor, brud- och balskor. Det är också ett vanligt val inte helt överraskande för tofflor. Slipper satin omfattar även skor som bärs av balettdansöser/örer.

 

 

 

 

 

 

 

Källa: Wikipedia

right